„Изборът на Награда Гонкур в България 2022“

12-то средно училище „Цар Иван Асен II“ участва за първа година в петото издание

 „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“

На 13 май 2022 г. под почетното председателство на Деметра Дулева, жури, съставено от представители на осем гимназии и университети, присъди „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“ на сенегалския писател, пишещ на френски език, Мохамед Мбугар Сар за последния му роман „Най-тайният спомен на хората“.

За това пето издание на „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“, 47 ученици и студенти, разделени в 7 отбора избраха любимия си роман от третата официална селекция на наградата „Гонкур“ 2021 г., те го защитиха със страст пред журито: френският лицей „Виктор Юго“ в София, 9-та френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, 12-то средно училище „Цар Иван Асен II“, 133-то средно училище „Александър С. Пушкин“, 4-та езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ във Варна, 5-та гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна, СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет.

12-то средно училище „Цар Иван Асен II“ участва за първа година в петото издание „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“. Никол Делчева от 12 в клас се представи отлично и силно впечатли журито и публиката в конкурса по творческо писане и в дебатите по награждаването на един на четирите номинирани романа – «Най-тайният спомен на хората» на Мохамед Мбугар Сар, « Дете на мръсник », на Сорж Шаландон, «Пътешествие на Изток» на Кистин Анго и «Milwaukee Blues», на Луи-Филип Даламбер.

Изборът на Никол Делчева е биографичният роман « Дете на мръсник » на френския журналист от марокански произход Сорж Шаландон, върху който е и нейната работа по творческо писане – продължение на откъс от романа.

Журито, председателствано от Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, аташе по образователното сътрудничество във Френския институт в България, връчи на Яница Русинова и Анастасия Маринова от екипа от СУ „Св. Климент Охридски”, ръководен от Владимир Сунгарски, наградата за творческо писане.

Представянето на 12-то средно училище „Цар Иван Асен II“ бе изключително успешно, участничката Никол Делчева, напътствана от своята учителка по френски език, Петя Моева, показа нетрадиционно мислене, висока култура, любов към франкофонската литература, високо ниво на френски език и състезателен хъс във всички етапи на състезанието. Пожелаваме й много творчески успехи занапред !

Организиран от Френския институт в България, в партньорство с „Академия Гонкур“, „Изборът на Награда Гонкур в България 2022“ има за цел да популяризира франкофонската литература в страната.